post

Telemann – Die Tageszeiten

Hvordan kan man med musik beskrive dagens tider? Det kan man høre et bud på, når drengekoret opfører Die Tageszeiten af Georg Philipp Telemann.

Telemann er en af barokkens mest produktive, entreprenante komponister. Han var venner med både Händel og Bach (der sjovt nok aldrig mødte hinanden), Telemann var endog Gudfar til Carl Philipp Emanuel Bach. Händel, der skrev Messias på blot 21 dage, skrev om Telemann, at ‘han skriver en kantate hurtigere, end vi andre skriver et brev’.

I Leipzig, Frankfurt og Hamborg, Telemanns tre væsentligste opholdssteder, etablerede han studenterorkestre, der alle blev meget anerkendte orkestre. Han udgav tidsskrift om musik og oprettede et forlag, hvor man bl.a. kunne tegne abonnement og henvende sig, hvis man ville have et værk tilsendt, en slags datidens print-on-demand.
Telemann blev tilbudt stillingen som kantor i Thomaskirchen i Leipzig, men på grund af uoverensstemmelser med bystyret fik han ikke stillingen, og stillingen tilfaldt derfor Bach.

Telemann var autodidakt og skrev ikke musik med lange fugerede afsnit, som var renæssancens og den ældre baroks yndede kompositionsstil, men blev garant for den stil, der kom til at pege fremad mod wienerklassikken.
Telemanns enorme produktivitet gav ham i det 19-århundrede uretmæssigt et prædikat af middelmådighed, men hans musik er fuld af genialitet og sammenlignet med f.eks. Händel med langt mindre genbrug af musikalsk materiale.

Program:
Die Tageszeiten TWV 20:39
Ich weiss dass mein Erlöser lebt TWV 1:875 (der i mange år var tilskrevet J.S. Bach)
Ich danke dem Herrn TWV 7:14

Medvirkende:
Lykke Appelon, sopran
Jara Kanzler Smidt-Hemmet, alt
Markus Schäfer, tenor
Andreas Winther, bas

Skt. Clemens Drengekor
Ensemble 1585 danner grundstammen i orkestret. Et ensemble, der har specialiseret sig i opførelsen af barokmusik.
Derudover er der prominente musikere fra Aarhus, Ålborg og Sønderjyllands Symfoniorkestre.
Brian Stenger Poulsen, dirigent

Aarhus Domkirke, lørdag 22. juni kl. 16.00 – 17.30.

Entré:
150 kr. / under 18 år – gratis
Billetsalg via billetto.dk.